Ik bezoek bijna elk jaar Griekenland en geniet daar graag van een kopje Griekse koffie. Mijn eerste ervaring met echte Griekse koffie was in het prachtige Griekse dorp Parga. De koffie daar liet me stuiteren van genot. Na wat onderzoek ontdekte ik dat Griekse koffiebonen veel fijner gemalen worden dan bij espressokoffie. De koffie in Griekenland is sterk, en de Grieken genieten er zelf ook volop van.
Naast de warme koffie zijn Grieken en veel toeristen ook dol op de koude koffievariant, die in Griekenland “Frappe” wordt genoemd. Frappe wordt vaak geserveerd met melk, bruine suiker en voldoende ijsblokjes. Een variant op de koude Frappe is de Frappe met ijs, maar daarover later meer.
Griekse koffie wordt bereid naar smaak, en er zijn vier hoofdtypen. Voor elk type heb je een verschillende hoeveelheid suiker en koffie nodig. Probeer te experimenteren om te ontdekken welke het beste bij jouw smaak past.
Ingrediënten en benodigdheden:
Vul een volle koffiekop met water (ongeveer 60-70 ml) en giet het in de briki. Als je van plan bent om meer dan één koffie te maken, zorg er dan voor dat je de juiste maat briki gebruikt.
De briki moet groot genoeg zijn om de koffie te laten borrelen en schuimen. Het creëren van de juiste hoeveelheid schuim is een zeer belangrijk onderdeel van het proces.
Voeg de gewenste hoeveelheid koffie en suiker toe en roer goed. Plaats de briki op een middelhoog vuur en roer nog eens één of twee keer. Laat de koffie opwarmen zonder te roeren.
Let op dat je de keuken niet verlaat. Zodra je ziet dat de koffie begint te schuimen, til je de briki van het vuur, totdat het schuim zich settelt. Zet het dan weer op het vuur. Laat de koffie beginnen te schuimen en haal het dan van het vuur. Pas op dat het niet gaat koken.
Giet de Griekse koffie in de kop en laat het 4-5 minuten rusten, zodat de temperatuur een beetje daalt en de korrels zich op de bodem vestigen.
Er zijn diverse manieren om Griekse Frappe te maken. Wij hebben een relatief makkelijke manier om zelf lekkere Griekse Frappe te maken.
Giet 2 theelepels instant koffie granules, 2 theelepels (of meer) suiker en 2 eetlepels water in een kleine mason jar met een goed sluitend deksel of een cocktailshaker. Sluit het deksel stevig en schud krachtig gedurende 1-2 minuten tot het zeer schuimig is.
Vul een hoog glas voor de helft met ijsblokjes. Giet het schuim in het glas en vul langzaam aan met koud water. Laat ruimte over voor slagroom of melk, indien gebruikt.
Voor Frappe ice cream is het proces vergelijkbaar met het standaard Griekse Frappe maken recept. Voeg hier alleen wat ijs (vanille-ijs) en chocolade aan toe. Vergeet niet melk en slagroom toe te voegen! Een Griekse Frappe Icecream, op een strandbedje, beetje in de schaduw door de parasol en uitzicht over de zee. Genieten.
Koffie drinken in Griekenland is meer dan slechts een gewoonte; het is bijna een sacraal ritueel. De Grieken nemen hun koffietijd zeer serieus, en hun ellinikós kafés, met een fascinerende geschiedenis en een unieke bereidingswijze, is een ervaring op zich.Bovendien is koffiedrinken diep verweven met sociale interactie in de Griekse cultuur.
De oorsprong van dit koffiegenot gaat terug tot 1475, toen de allereerste koffiewinkel, bekend als kafenio in het Grieks – zijn deuren opende in het destijds Constantinopel.
Tijdens de overheersing van de Ottomanen, die een groot deel van de Balkanlanden bezetten, brachten zij niet alleen hun heerschappij, maar ook koffiebonen mee uit Constantinopel.
Opmerkelijk is dat Griekse koffie tot in de vroege jaren 1960 bekend stond als Turkse koffie. Echter, naarmate de betrekkingen tussen de twee naties verslechterden, onderstreept door de Turkse invasie van Cyprus in 1974, onderging de koffie naam een officiële transformatie naar “Griekse koffie.”
Dit symboliseert niet alleen een naamswijziging, maar ook een culturele en historische verschuiving in het rijke verhaal van Griekse koffie.