Kos Griekenland

Kos is het derde grootste eiland in de Dodekanesos eilandengroep. Het is voor ons Nederlands een populaire vakantiebestemming. Van gezinnen, vrienden, koppels tot jongerenvakanties. Het eiland Kos Griekenland heeft voor alle vakantietypes wat te bieden. Prachtige stranden, pittoreske dorpjes, historische bezienswaardigheden, winkels, uitgaansleven, zee, zon en festivals. 

Inhoudsopgave Kos Griekenland

Na Rhodos is Kos het populairste eiland onder Nederlanders in de Dodekanesos. Het is toeristisch zeer goed ontwikkeld en in het zomerseizoen kan het erg druk worden. Het eiland staat bekend als het fietseiland. Toen ik hier voor het eerst kwam voelde ik mij direct thuis. Ik zag typische fietswinkels zoals wij dit in Nederland ook kennen. Daarnaast heeft het prachtige stranden, bezienswaardigheden en verschillende culturen. 

Dit is het weer op

Kos heeft een warm mediterraans klimaat met warme zomers en milde winters. De winter maanden zijn het kouds met relatief veel regenachtige dagen. De warmste maand op Kos is augustus. Regen valt zelden in de maanden juli en augustus.  

Winter, de maanden november tot en met half maart zijn mild. De dagtemperaturen schommelen dan rond de 14/15 graden. Kans op regen is groot maar ook voldoende zonnige dagen. Soms kan het een bepaalde koud worden met maximumtemperaturen van 7 graden. De wind op het eilandkan het nog wat kouder laten voelen. Heel af en toe kan het sneeuwen. 

Lente, vanaf half maart tot mei is het weer mild en wordt het geleidelijk warmer, zonniger en minder regenachtig. 

Zomer, vanaf juni tot half september is het heet en zonnig. De Meltemi, de wind uit het noordwesten koelt het eiland af. Soms zij er periodes van intense hitte met temperaturen boven de 35 graden. 

Herfst, van half september tot november. Waar het in september nog lekker zonnig en aangenaam warm is wordt het geldelijke milder met meer regendagen. 

Wil je het eiland ontdekken dan zullende maanden mei, juni en september het fijnst zijn. Het is nog niet te warm en valt relatief weinig regen. Zon, zee en strand? Dan zijn de maanden juli en augustus de maanden.

Veel gestelde vragen over

Elk jaar trekken 700.000 Nederlanders naar de Griekse eilanden. Van deze 700.000 Nederlanders gaat een grootdeel (120.000) naar Kos Griekenland. Op het eiland Kos is voor elke vakantieganger wel iets. Opzoek naar historie, uitgaan, zon zee en zon, sportieve activiteiten, excursies of eilandhoppen. 

Een betere vraag is: Hoeveel geld heb je nodig voor een reis naar Kos? De ene wil in luxe leven waar de ander tevreden is met iets degelijks. Stel je de vraag wat is jou budget en pas daar je vakantie op aan. 

  • Vakantie inclusief vlucht in het hoofdseizoen: +- 800 euro
  • Auto huren:  +- 30 euro per dag
  • Excursies: 
  • Avondeten: 20 euro +- per dag

Plaatsen op het eiland

Kos is een relatief groot eiland in de Dodekanese. Het eiland trekt jaarlijks ongeveer 120.000 bezoekers per jaar uit Nederland. Het is daarom handig om te weten waar te verblijven.

Plaatsen op Kos in het Oosten

Agios Fokas is een landelijk en popualir dorp onder de toeristen. Het is populair omdat het mooie stranden heeft waaronder Embros Thermi en Therma Beach. Je vind hier een warmwaterbron met temperaturen van 42 tot 45 graden Celsius. Dit wordt veroorzaakt door de onderwaterstromingen van de Nisyros-vulkaan. Erg lekker buiten het hoofdseizoen om. 

Tigaki, is een toeristische bestemming met grote hotel resorts en een van de meest populaire standen van het eiland. Hier vind je een lang wit-zandstrand met prachtig blauwwater. Vanaf Tigaki gaat een fietsroute naar de hoofdplaats Kost-Stad. 

Asfendiou, een van de oudste dorpen op het eiland Kos en Dodekanese eilandengroepen. Hier gaat de geschiedenis terug tot het einde van de 18e eeuw. Het dorp leefde en floreerde van 1850 tot 1930 toen de lokale bevolking betrokken was bij de wijnbouw en olijventeelt. Veel traditionele huizen staan nog uit de periode wat een uniek gevoel geeft. 

Zia, is het meest fotogeniek dorp het van eiland Kos Griekenland. Het heeft een geweldig gezicht met witgekalkte huizen, blauwe deuren en raamschermen en de traditionele bouwstijl van het eiland. 

Pyli, ligt midden op het eiland Kos. Hier vind je de oude nederzetting Palaio Pyli, de stenen huizen, het openbare plein, oude koepels ui de 11e eeuw. Verder heeft het een prachtig fort met prachtig uitzicht op stranden.

Plaatsen naar het Westen op Kos

Antimachia, beroemd om zijn orgelspelers, zangers en dansers. Een traditioneel landelijk dorp wat voornamelijk bewoond wordt door de locals. Bekijk hier de lokale huizen in typische 20e eeuw stijl. Het dorp ligt naast de luchthaven van Kos “Hippocrates”. Bezoek hier de windmolens en het kasteelfort dat dateert uit de 15e eeuw. 

Binnen 4 kilometer ligt in het noorden het populaire Mastichari strand waar je kan genieten en zonnebaden. Of vanuit deze haven een trip kan nemen naar het eiland Kalymnos en vervolgens naar Telendos

Kardamena, is een badplaats gebouwd op de ruïnes van Halasarna. Neem vanaf de haven de boot naar de bronnen van Agia Irene. 

Kefalos, is een kustplaats met een oude hoofdstad. De plaats is gebouwd in de buurt van de ruïnes van een middeleeuws kasteel. De plaats heeft een mooie baai met lekkere restaurants. Hier vind je veel historie zoals kerken en ruïnes. 

Bezienswaardigheden en to-do Kos

1. Asklepion Kos

De plaats waar Hippocrates in de 5e eeuw voor Christus werd opgeleid, werd in 1902 niet ver van de Kost-stad ontdekt. Het Asklepion, dat boven de vlakte van Kos uitsteekt, is het heiligdom van Asclepius, de god van de geneeskunde. Zieke mensen reisden van ver om zich te laten behalen op Kos. 

Je vind Akslepion vlakbij de belangrijkste stad van Kos op ongeveer 3,5 kilometer ten zuidwesten. Akslepion is makkelijk te bereiken met de auto, taxi of met de fiets. 

De ticket kosten voor Asklepion en het Romeinse Odeon is 6 euro. Daarmee krijg je ook toegang tot het Archeologisch Museum en de Romeinse Villa. 

Een aantal dagen is het Asklepion Kos gratis te bezoeken:

  • 6 maart (Melina Merkouri-dag)
  • 18 april (Internationale Monumentendag)
  • 18 mei (Internationale Dag van de Musea)
  • Het laatste weekend van september
  • 28 oktober (Nationale ‘nee’ Dag)
  • Elke eerste zondag van 1 november tot 31 maart. 

De openingstijden van Asklepion zijn van maandag tot en met zondag van 08:00 tot 17:00 uur. 

2. Ancient Agora Kos

Het oude centrum van Kos was een belangrijk op het gebied van markt, politiek en sociaal centrum. Dit oude centrum werd verwoest door de aardbeving in 1933. In de 4e eeuw voor Christus werd de Ancient Agora gebouwd en ondanks de heftige aardbeving kun je de oude stad herkennen. 

3. Casa Romana Kos

Casa Romana Kos is een villa met 36 kamers in het zuiden van Kos-stad. De villa is ontdekt in de jaren 1930 waarna het vervolgens volledig is gerestaureerd. Dit zie je ook terug. Casa Romana Kos is al bijna 2000 jaar geleden gebouwd en laat de rijke geschiedenis van Kos zien. 

Stranden van Kos Griekenland

Kos Griekenland heeft meer dan 20 stranden met een totale lengte van 112 kilometer. Te veel om ze misschien in één week te bezoeken. Daarom deze korte gids met de betere stranden van Kos Griekenland. De lijst bestaat uit afgelegen, natuurlijke en feestranden. 

Cavo Paradiso is verborgen in het zuiden van het eiland. Cavo Paradiso moet je niet verwarren met Paradise Beach. Paradis Beach is het populairste strand van Kos. Cavo Paradiso is niet de gemakkelijkste plek om te bereiken. Dit gaat via steile, smalle en hobbelige onverharde wegen. Met een normale auto is het niet aan te raden. Eenmaal aangekomen wacht een prachtige baai waar perfect gesnorkeld kan worden.

We noemde dit strand al bij Cavo Paradiso. Verwar de twee niet met elkaar. Maar dit is het populairste strand van het eiland Kos Griekenland. Het strand ligt aan de zuidwestkust, 13 kilometer ten oosten van Kefalos Kos. 

Paradise Beach is bezaaid met parasols en ligbedden. het heeft goudkleurig zand dat in de warme zomermaanden brand. Hier vind je meerdere strandbars, watersporten en taverna’s. 

Het water is hier gemiddeld kouder dan op andere plekken. Dit komt door een koude stroming. Lekker afkoelen in de manden juli en augustus. 

Een klein rotsachtige baai wat een perfecte snorkel plek is. Camel beach is een rustiger stukje strand dan gemiddeld op Kos. Het is gelegen op 6 kilometer van Kefalos en 30 kilometer ten zuidwesten van Kos-stad. De weg naar Camel Beach is stijl wat zorgt voor een prachtig uitzicht. Eenmaal beneden aangekomen is het strand ingericht met ligbedden, parasols, douches en restaurants. 

Agios Stefanos Beach heeft uitzicht op het nabijgelegen eilandje Kastri. Na Paradise Beach is dit ook een van de populairdere stranden van Kos Griekenland. Agios Stefanos is gelegen in het zuiden van het eiland op ongeveer 3 kilometer van Kefalos en 40 kilometer ten zuidwesten van Kos-stad. Het is een georganiseerd zand/kiezelstrand met ondiep water wat ideaal is voor gezinnen. Op het strand kan je een waterfiets huren en naar het eilandje Kastri trappen. 

Een van de beste zandstranden van het eiland. Het is gelegen op 5 kilometer van Pyli en 20 kilometer ten zuidwesten van Kos-Stad. Het wordt hier nooit echt druk maar alle benodige voorzieningen zijn aanwezig vanwege de strandhotels. Marmari Beach Kos is een goed strand om te wind en kitesurfen. 

Kos Griekenland
Schuiven naar boven