Kastellorizo Griekenland

Kastellorizo ofwel Kastelorizo is een zeer afgelegen Grieks eiland. Het eiland vind je in de meest oostelijke kant van Griekenland, nog verder dan het eiland Rhodos. Vroeger stond het eiland bekend als Megisti met een lange voorgeschiedenis. Maar na de bouw van het kasteel met de hoge dubbele muren werd het eiland genoemd naar Kastelloriz Griekenland. 

Het eiland begon zich ten einde van de 19e eeuw te ontwikkelen door de visserij en de scheepvaart. De welvarende tijd zie je terug in de haven en kust van Kordoniou. Op deze website schrijven we over Griekse eilanden. Ik weet zeker dat nog nooit iemand in je directe kringen op dit bijzondere eiland is geweest. 

Inhoudsopgave Kastellorizo Griekenland

Kastellorizo Griekenland bekend van de film Mediterraneo

De eerste glimp van de kleurrijke statige huizen die op de heuvel aan zee zijn gebouwd zul je als eerst bij de aankomst zien en onthouden. De moskee uit 1755 met zijn minaret en rode koepel herbergt de historische collectie van Kastellorizo met documenten, erfstukken en foto’s uit de geschiedenis van het eiland. 

Het eiland ligt op slecht 2 kilometer afstand van de kust van Turkije. Onderling hebben de Turken en Grieken nog wel eens wat ruzie om het eiland. Dit omdat het zo dichtbij Turkije ligt. 

Dit is het weer op Kastellorizo Griekenland

De beste tijd van het jaar om Kastellorizo te bezoeken is tussen de maanden mei tot september. De kans op aangename temperaturen, zon en weinig regen is groot in deze maanden. Een aantal feitjes van Kastellorizio zijn: 

  • de maanden april, mei, juli, augustus en september zijn erg droog
  • de warmste maand op Kastellorizo is augustus gevolgd door juli. 
  • de koudste maand is januari met een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 graden 
  • in december valt de meeste regen met gemiddeld 181 mm neerslag. 

Veel gestelde vragen over

Kastellorizo is erg rotsachtig. Hierdoor heeft het geen stranden zoals de andere Griekse eilanden. Alleen dichtbij de baai van het eiland vind je een klein strandje. Doordat het eiland weinig strand heeft is er een rijk onderwaterleven. Neem je snorkel set mee naar Griekenland.

Een samenvatting van wat te doen op Kastellorizo: 

  • bezoek het kasteel van de Knights Hospitaller of the Order of St. John. 
  • bezoek het tempelachtige Lycische graf uit de 
  • 4 eeuw voor Christus (onder het kasteel)
  • Diachroniko Museum van Megistis, gehuisvest in het historische gebouwd Konaki
  • Palaiokastro is het belangrijkste monument op het eiland. De kerken van Panagia tou Kastrou en Agios Stefanos bevinden zich op het kasteelterrein. 
  • The Blue Cave, een blauwe grot ook wel bekend als Perasta-grot. 

Plaatsen op het eiland

Het eiland heeft maar een plaats en dat is Kastelorizo stad. In deze plaats vind je alles wat je nodig hebt voor een vakantie. Een gezellige gastvrije plaats met goede restaurants, veel historie, zwemgelegenheden en te genieten van de zon. 

Bezienswaardigheden en to-do

Wandeling Kastellorizo, maak een wandeling door het schilderachtige dorp met steegjes, trappen en huizen welke gebouwd zijn in de Dodecanetische bouwstijl. Loop vervolgens naar de bogen in de gemeentelijke en Nea Agora-gebouwen waar de bouwstijl voornamelijk Italiaans is. 

315 treden, beklim de 315 treden van de haven naar het fort-klooster van Agios Georgios tou Vounou in het Palaiokastro gebied. Waar je vervolgens een prachtig uitzicht hebt over het gebied. In het klooster is een catacombe en de kerk van Agios Charalambos.

The Blue Cave, de blauw grot ook wel bekend als de Perasta-grot. De grot ligt op ongeveer 20 minuten varen van de haven van Kastellorizo. De grot heeft een zeer lage en smalle ingang die een boot alleen kan ingaan als de zee rustig is. Als de boot er niet in kan is het een optie om te zwemmen. Doe dit alleen als je goed kan zwemmen. In de haven van Kastellorizo liggen meerdere boten, waarmee je voor 15 euro een excursie kan boeken naar The Blue Cave. 

Zwemmen en snorkelen, Kastelorizo is helaas geen eiland waar je prachtige stranden kan vinden zoals op veel andere Griekse eilanden. Wat dan wel weer een voordeel is van geen prachtige stranden is dat er veel rotsen zijn. Deze rotsen zorgen voor een prachtig onderwaterleven. Neem dan ook je snorkel set mee naar Kastellorizo!

Eilandje Saint George, dit is een klein eilandje welke te bereiken is met de watertaxi boten. Hier heb je de beste plekken om te zwemmen en te snorkelen. Het kleine eilandje Saint George is vernoemd naar de kleine witte kerk. Op het eilandje zijn ligbedden te huur en er is een restaurant. 

Film op Kastelorizo

Het Griekse eiland Kastelorizo werd pas bekend toen er in 1991 een film werd opgenomen. Het verhaal van de film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog met een groep Italiaanse soldaten die aanspoelden op een verlaten Griek eiland. Al snel beginnen de soldaten de oorlog te vergeten en streven ze naar kunst, dans en vrouwen van het idyllische eiland. In 1992 won de film de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. 

Hoe reizen naar Kastellorizo?

Er gaan internationale vluchten naar het eiland. Nationaal gaat er vanaf Athene een klein vliegtuig naar het eiland. Het eiland heeft namelijk wel een klein vliegveld tussen de bergen liggen. De landingsbaan is erg kort waardoor het alleen geschikt is voor de kleinere vliegtuigen. 

Een tussenvlucht in Athene is een optie. Een snellere manier is vaak een directe vlucht nemen naar Rhodos. En vanaf Rhodos de Griekse Ferries nemen naar het eiland Kastellorizo. De veerdienst vanaf Rhodos naar Kastelorizo duurt ongeveer 3 uur en 40 minuten. De kosten voor een overtocht zijn slecht 22 euro. 

Andere veerdiensten van en naar Kastellorizio: 
– Kastellorizo – Simi (Griekenland)
– Kastellorizo – Kas (Turkije)

Kastellorizo Griekenland
Schuiven naar boven