Patmos Griekenland

Het Griekse eiland Patmos, gelegen in de Egeïsche Zee en behorend tot de Dodekanese-eilandengroep, staat bekend om zijn cruciale rol in het ontstaan van het Bijbelboek Openbaring. Volgens de overlevering schreef de apostel Johannes dit belangrijke werk in de Grot van de Apocalyps op Patmos. 

Deze heilige plek trekt jaarlijks pelgrims van over de hele wereld. Echter, Patmos biedt meer dan alleen religieuze betekenis. Het eiland is een betoverende vakantiebestemming, waar intense spiritualiteit samensmelt met adembenemende natuurlijke schoonheid. Hier kun je genieten van ongerepte stranden, traditionele Griekse gerechten en een rijke culturele scene. Of je nu komt voor bezinning of ontspanning, Patmos heeft voor ieder wat wils.

Patmos is het noordelijkste eiland in de Dodekanesos-archipel, wat betekent dat het vrij geïsoleerd is van de rest van de eilanden. Het eiland is ongeveer 34 vierkante kilometer groot en heeft een gevarieerd landschap met heuvels, stranden en schilderachtige dorpjes. Patmos is vooral bekend om zijn religieuze betekenis, vanwege de Grot van de Apocalyps waar volgens de overlevering het Bijbelboek Openbaring werd geschreven door de apostel Johannes.

Naast zijn religieuze betekenis is Patmos ook een prachtige vakantiebestemming. Het eiland biedt bezoekers rustige stranden, traditionele Griekse dorpjes, heerlijk eten en een ontspannen sfeer. Je kunt genieten van lokale gerechten in gezellige taverna’s, de prachtige zonsondergangen bewonderen en wandelen in de heuvels voor een panoramisch uitzicht op de Egeïsche Zee.

Patmos Griekenland Jerusalem van de Egeïsche zee

Hoewel Patmos geïsoleerd ligt, is het goed bereikbaar per veerboot vanuit nabijgelegen eilanden zoals Samos, Kos en Rhodos. Dit maakt het een uitstekende bestemming voor diegenen die zowel spirituele als ontspannende ervaringen willen opdoen tijdens hun vakantie.

Dit is het weer op Patmos

Patmos, net als alle eilanden in de Dodekanese eilandengroep, geniet van een warm mediterraan klimaat. Laten we wat dieper ingaan op het weer op Patmos.

Als je op zoek bent naar maanden met zowel weinig regen als erg warm weer, dan zijn juli en augustus de beste keuzes. Tijdens deze maanden stijgt de gemiddelde dagtemperatuur overdag tot ongeveer 29 graden Celsius of zelfs warmer. ’s Avonds koelt het af tot een aangename gevoelstemperatuur van ongeveer 24 graden. Regenval is zeer zeldzaam tijdens deze maanden.

Wil je het eiland verkennen en tegelijkertijd van aangenaam weer en stranden genieten, dan zijn mei, juni en september uitstekende opties. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 26 graden Celsius tijdens deze maanden, wat zorgt voor voldoende zonuren zonder dat het te warm wordt om het eiland te ontdekken.

Enkele weetjes over het klimaat op Patmos:

  • De warmste en droogste maanden zijn juli en augustus.

  • De maanden januari en december staan bekend als de natste maanden, met de meeste regenval.

  • Als je op zoek bent naar koeler weer, dan zijn januari en februari de koudste maanden, met een gemiddelde dagtemperatuur van ongeveer 13,5 graden Celsius.

Plaatsen op het eiland

Patmos, een juweel in de Egeïsche Zee, herbergt een rijke geschiedenis en een ongeëvenaarde schoonheid. De plaatsen op dit eiland, waaronder Skala en Chora, zijn doordrenkt van charme en geschiedenis. Ontdek met ons de betoverende plekken die deze bestemming te bieden heeft.

Skala: Het Kloppende Hart van Patmos

Skala is het centrale dorp van Patmos en fungeert als de belangrijkste toegangspoort tot het eiland. Hier vind je de haven, een overvloed aan restaurants, winkels en de lokale bevolking. Dit bruisende dorp vormt het kloppende hart van Patmos, waar de meeste activiteiten en diensten zijn geconcentreerd.

Geschiedenis van Skala Patmos In de 16e eeuw speelde Skala een cruciale rol als een van de voornaamste handelshavens in de Middellandse Zee. Het eiland bestond destijds voornamelijk uit magazijnen en faciliteiten voor scheepsonderhoud. De handel in buit van piraten was een belangrijke economische troef voor het eiland. Pas in het begin van de 19e eeuw begon men met de bouw van de eerste huizen in het dorp, en in 1972 werd de officiële haven gecreëerd. Tegenwoordig is Skala de meest bevolkte en bezochte plaats op het eiland en biedt het alles wat je mag verwachten van een levendige bestemming.

Dork Skala Patmos van boven
Dork Skala Patmos van boven

Chora: Patmos' Historisch Erfgoed in het Zuiden

Chora, gelegen in het zuid-centrale deel van Patmos, is een historisch dorp dat enkele kilometers van Skala ligt. Dit dorp werd veel eerder gesticht dan de hoofdplaats Skala en kende zijn hoogtijdagen in de late 16e eeuw, toen kapiteinshuizen en herenhuizen werden gebouwd door welgestelde families.

Een wandeling door Chora is de beste manier om dit charmante dorp te verkennen. Of je nu overdag of ’s avonds wandelt, het is een betoverende ervaring. Overdag is het aan te raden een zonnebril mee te nemen, omdat de witgekalkte huizen het zonlicht weerkaatsen. Een avondwandeling wordt als bijzonder romantisch ervaren.

Een van de oudste bewaard gebleven gebouwen in Chora is het Sophouliou herenhuis, dat dateert uit 1522. Dit complex omvatte grote ovens, opslagruimten en personeelsverblijven en werpt een fascinerend licht op de geschiedenis van het dorp.

Dorp Chora Patmos, met op de top het Monastery of Saint John the Theologian
Dorp Chora Patmos, met op de top het Monastery of Saint John the Theologian

Veel gestelde vragen over Patmos Karpathos

De meest aangename en prachtige dagen op het eiland zijn van mei tot oktober, met aangename temperaturen en minimale regenval. In de overige maanden kan het kouder en natter zijn, maar wel rustiger. Als je de kans hebt, is juni een uitstekende maand om het eiland te bezoeken, met weinig kans op regen, aangename temperaturen, goedkopere accommodaties en relatieve rust.

Patmos beslaat een oppervlakte van 34 vierkante kilometer en heeft een kustlijn van 63 kilometer. Het is een van de kleinere bewoonde eilanden van de Dodekanese eilandengroep en telt ongeveer 3.000 inwoners.

Patmos ligt in de Egeïsche Zee en behoort tot de Dodekanese eilandengroep. Het eiland ligt dicht bij andere Griekse eilanden zoals Leros, Kos, Samos en verschillende kleinere eilanden.

Patmos heeft geen eigen vliegveld, dus directe vluchten naar het eiland zijn niet mogelijk. De gebruikelijke manier om Patmos te bereiken, is door naar een nabijgelegen groter eiland te vliegen, zoals Samos, Kos, Leros, of Kalymnos, en vervolgens een veerdienst naar Patmos te nemen. Voor Nederlandse reizigers wordt geadviseerd om te vliegen naar Kos of Samos.

Nee, Patmos beschikt niet over een vliegveld. Informatie over hoe je het eiland kunt bereiken vind je in het antwoord op de vraag: “Hoe kun je naar Patmos reizen?

Het eiland heeft een oppervlakte van 34,05 vierkante kilometer en het hoogste punt ligt op 269 meter boven zeeniveau.

Bezienswaardigheden en to-do Patmos

  1. Verken Hora, het Byzantijnse stadje: Hora is de charmante hoofdstad van Patmos en is een absolute must-visit. Deze stad vertegenwoordigt het Griekse eiland perfect, met zijn elegante en klassieke uitstraling. De smalle straatjes zijn bekleed met witgekalkte huizen, en je zult Byzantijnse invloeden zien in de gewelfde doorgangen. Veel gerestaureerde herenhuizen, waaronder het beroemde Nikolaidis Mansion (nu een museum), dragen bij aan de culturele en historische charme van Hora.

  2. Bezoek de Grot van de Apocalyps: De Grot van de Apocalyps is een van de meest heilige plekken op Patmos. Het wordt gezegd dat hier Sint-Jan de Theoloog de visioenen ontving die leidden tot het schrijven van het Bijbelboek Openbaring. De grot heeft een bijna sacrale sfeer en is een ontroerende plek om te bezoeken. De binnenkant van de grot is half kapel, half grot en weerspiegelt de mystieke aura van Patmos.

  3. Verken Skala, de bruisende havenstad: Skala is de belangrijkste havenstad van Patmos en biedt een levendige sfeer. Overdag kun je hier genieten van winkels, tavernes en cafés op het pittoreske marktplein. ’s Avonds blijft Skala bruisend, en het is de plek waar je naartoe gaat als Hora rustiger wordt in overeenstemming met zijn religieuze wortels. Maak zeker een wandeling naar het 18e-eeuwse klooster van Panagia Koumana, een van de heilige zetels van het eiland.

Het Monastery of Saint John the Theologian Patmos
Het Monastery of Saint John the Theologian Patmos
Bezoek de Grot van de Apocalyps Patmos
Bezoek de Grot van de Apocalyps Patmos
  1. Maak een boottocht naar Arki en Marathos: Vanuit Skala vertrekken dagelijks boten naar de nabijgelegen eilanden Arki en Marathos, die administratief en spiritueel bij Patmos horen. Deze eilanden, gelegen ten noorden van Lipsi, bieden een oase van rust en ongerepte natuur. Met slechts een handvol permanente bewoners, kun je genieten van afgelegen stranden, zoals Tiganakia, en kristalhelder water. Het is de perfecte plek voor een ontspannen dagtocht.

  2. Proef de lokale keuken: De culinaire scene van Patmos is een waar genot voor fijnproevers. Geniet van verse zeevruchten, vlees, fruit en groenten, allemaal lokaal geproduceerd. Naast traditionele tavernes met huisgemaakte gerechten, kun je ook elegante restaurants vinden die verfijnde en toch onpretentieuze gerechten serveren. Probeer gerechten zoals octopus met ansjovismarinade, gegrilde kreeft en scorpionfish. De lokale specialiteiten, zoals kaastaart en zorgvuldig geselecteerde ouzo-voorgerechten, zijn ook het proeven waard. Vergeet niet een lokale wijngaard te bezoeken in de buurt van Grikos, waar je kennis kunt maken met de Assyrtiko- en Mavrothiriko-druiven, die worden gebruikt voor de productie van de meeste witte en rode wijnen van het eiland.

  3. Het Monastery of Saint John the Theologian, op het Griekse eiland Patmos, is een eeuwenoud klooster dat in 1088 werd gesticht door Saint Christodoulos. Dit heilige heiligdom is gewijd aan Saint John the Theologian, die volgens de overlevering de visioenen ontving die leidden tot het schrijven van het Bijbelboek Openbaring. Het klooster is een meesterwerk van architectuur, met imposante stenen muren en vier torens, en het herbergt een schat aan religieuze kunst, manuscripten en relikwieën. Als UNESCO Werelderfgoedsite is het klooster een symbool van spirituele en historische betekenis.

    Bezoekers kunnen de binnenplaats verkennen en de collectie bewonderen in het kloostermuseum, maar dienen zich respectvol te kleden. Het klooster is ook een centrum van spirituele vieringen, met belangrijke festivals zoals de viering van Saint John op 26 september. Het biedt een panoramisch uitzicht op het eiland en de Egeïsche Zee, en een bezoek aan het Monastery of Saint John the Theologian is een reis door de tijd en een spirituele ervaring die de ziel verrijkt. Het is een must-see bestemming voor degenen die historische en spirituele verlichting zoeken.

Deze activiteiten bieden een veelzijdige ervaring op het prachtige eiland Patmos, dat bekend staat om zijn culturele rijkdom, spirituele betekenis en natuurlijke schoonheid.

Stranden van Patmos Griekenland

Agriolivado Beach is een strand dat ligt op 8 kilometer van Chora en 3 kilometer van de haven van het dorp Skala. Het Agriolivado strand bestaat uit zowel zand, kiezelstenen en grotere stenen. Waterschoenen is hier wel een must en vergeet vooral je snorkel set niet. Rondom het strand staan een aantal bomen en huisjes. In de omgeving vind je een beach bar: Skipper Beach Bar en Agriolivadi Restaurant.

Paralia Petra Beach is een strandje met uitzicht op een eilandje. Het strand is ingericht met parasols, ligbedden en in de omgeving een aantal restaurants. Het strand ligt dichtbij het strand Plaki. Het strand Plaki is een nudisten stranden. 

Psili Ammos, wij denken het mooiste strand van het eiland. Het heeft goudkleurig zandstrand en golvende duinen. Psili Ammos ligt op ongeveer 10 kilometer van de hoofdstad Chora. Het strand is bereikbaar met de bus, auto of boottocht. Deze boottocht vertrekt uit het dorp Skala. De Tamariskbomen geven natuurlijk schaduw en in de omgeving is een restaurant te vinden. Dit restaurant heet Psilli Ammos Greek Tavern.

Agriolivado Beach op 9 kilomter van Chora en 3 kilometer van Skala
Agriolivado Beach op 9 kilomter van Chora en 3 kilometer van Skala

A. 
Agathonisi
Astypalaia

C.
Chalki

R.
Rhodos

K. 
Karpathos
Kasos
Kastellorizo
Kalymnos
Kos

L. 
Leros

S.
Simi (Symi)

N.
Nisyros

T. 
Tilos
Telendos

P. 
Patmos
Pserimos

Patmos Griekenland
Schuiven naar boven