Leros Griekenland

Leros, een prachtig Grieks eiland, onderscheidt zich door zijn schilderachtige diepe baaien, weelderige dennenbossen, uitgestrekte stranden en het heerlijke mediterrane klimaat dat zo kenmerkend is voor Griekse eilanden. Gelegen te midden van de Egeïsche Zee, ligt Leros tussen de betoverende eilanden Patmos en Kalymnos. Dit eiland is gemakkelijk bereikbaar via de veerboot vanaf Kos, en vanaf Leros kun je je eilandavontuur voortzetten door naar bijna alle andere eilanden van de Dodekanesos te hoppen.

Leros, een eiland met een rijke en gevarieerde geschiedenis, blijft tot op heden grotendeels onontdekt door het massatoerisme. Het trekt voornamelijk bezoekers die per jacht aankomen of dagtoeristen die de charme van Leros ontdekken.

Dit betoverende eiland behoort tot de Dodekanesos-archipel en herbergt talloze historische monumenten verspreid over zijn grondgebied. Vroeger diende Leros als jachtgebied voor herten, een traditie die teruggaat in de Griekse geschiedenis.

Leros biedt niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook prachtige stranden en pittoreske dorpjes om te verkennen. Dit artikel neemt je mee op een ontdekkingsreis langs de adembenemende kustlijn, opmerkelijke bezienswaardigheden, comfortabele hotels, smakelijke restaurants en boeiende activiteiten die dit juweel in de Egeïsche Zee te bieden heeft.

leros eiland een grieks eiland met een itiliaanse touch

Dit is het weer en klimaat op Leros Griekenland

Leros, gelegen in Griekenland, biedt diverse klimatologische facetten, en voor deze analyse richten we ons op Alinda, een van de meest geliefde plekken op het eiland.

In de maanden april en november kun je doorgaans genieten van aangename, droge weersomstandigheden. De warmste maanden op Leros zijn juni, juli, augustus en september, waarbij juli doorgaans de hoogste gemiddelde temperaturen heeft. Februari is over het algemeen de koudste maand, met een gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 15 graden Celsius.

Enkele weerkundige feiten om in gedachten te houden:

  • De maanden januari, februari, maart, november en december hebben doorgaans een grotere kans op neerslag.
  • Leros kent zijn droogste periodes in mei, juni, juli en augustus.
  • December is historisch gezien de regenachtigste maand op het eiland.
  • In juli stijgen de temperaturen gemiddeld tot ongeveer 34 graden Celsius, met de meeste zonuren.

Restaurants en avondleven

Leros heeft een overvloed aan restaurants, maar wat de visrestaurants op dit eiland echt bijzonder maakt, is de buitengewone culinaire ervaring die ze bieden. Hier gaat het verder dan de standaard gefrituurde calamares, gegrilde sardines en gefrituurde gavros.

Wat deze visrestaurants onderscheidt, is het vakmanschap van de koks. Ze hebben een diepgewortelde kennis van de kunst van koken. Gedurende de wintermaanden verfijnen deze Griekse meesterkoks hun recepten en delen ze hun culinaire meesterwerken met vrienden en familie. Veel van de eetgelegenheden op het eiland hebben een unieke en eigen stijl, waarbij ze lokale gerechten combineren met zowel traditionele als moderne Griekse culinaire hoogstandjes.

Hier zijn enkele aanbevelingen:

  • El Greco Traditional Taverna: De eigenaar van dit restaurant heeft ooit als chef-kok gewerkt in een van de meest beroemde restaurants en hotels van Griekenland.

  • Taverna Dimitris O Karaflas: Dit restaurant, gespecialiseerd in zowel vlees als vis, bestaat al 25 jaar op het eiland en is een culinaire bestemming op zich.

  • Mylos Taverna: Als een van de beste visrestaurants op Leros, biedt Mylos Taverna heerlijke gerechten met de verse vangst van de dag. Daarnaast heeft het restaurant prachtig uitzicht op de haven van Agia Marina.

El Greco Traditional Taverna
El Greco Traditional Taverna
taverna dimitris O karaflas Leros
taverna dimitris O karaflas Leros
Mylos Taverna, genieten aan het water
Mylos Taverna, genieten aan het water

Wat betreft het nachtleven, hoewel het niet te vergelijken is met populaire bestemmingen zoals Kos of Rhodos, kun je nog steeds van een gezellige sfeer genieten, vooral in de plaats Agia Marina. Voor een vleugje nachtleven kun je overwegen de volgende plaatsen te bezoeken:

  • Meltemi: Direct aan zee gelegen in Agia Marina, biedt Meltemi een ontspannen sfeer om van een drankje te genieten.

  • Calvo Cafe-Pub: Gevestigd in een oud gebouw in Agia Marina, biedt Calvo Cafe-Pub een unieke sfeer voor een gezellig samenzijn.

  • Diana Club: Voor wie op zoek is naar een discotheekervaring, biedt Diana Club in Agia Marina de gelegenheid om tot in de vroege uurtjes te dansen en te feesten.

Dit is slechts een voorproefje van wat Leros te bieden heeft op het gebied van eten en nachtleven. Het eiland heeft veel meer culinaire schatten en plekken om te verkennen tijdens je verblijf.

Veel gestelde vragen over Leros

Leros heeft geen internationale luchthaven, wat betekent dat de meest gebruikelijke manier om het eiland te bereiken is via Athene. Een handigere optie voor Nederlanders en Belgen is om een veerboot te nemen vanaf nabijgelegen eilanden zoals Rhodos, Patmos, Kos, Kalymnos of Lipsi. Tijdens de zomermaanden varen Griekse veerboten regelmatig naar Leros.

Ondanks dat Leros een klein eiland is, zijn er tal van ontdekkingen te doen. Verken verschillende plaatsen, oude wandelpaden, afgelegen stranden, historische kastelen en pittoreske kustdorpen. Lees verder op deze pagina onder het kopje “Bezienswaardigheden en activiteiten” voor meer informatie.

Als je op zoek bent naar een rustig, klein eiland waar de belangrijkste plaatsen dicht bij elkaar liggen, dan is Leros een uitstekende keuze. Het eiland biedt prachtige baaien en stranden, ideaal voor snorkelen en duiken.

Populaire bestemmingen op Leros zijn onder andere Lakki, Agia Marina, Panteli en Alinda. De meeste hotels en appartementen op Leros zijn vaak niet beschikbaar als onderdeel van pakketreizen. Je vindt het grootste aanbod aan accommodaties op websites zoals Booking.com.

Leros herbergt diverse prachtige stranden die ideaal zijn om te ontspannen en te zwemmen. Enkele van de meest geliefde stranden zijn Xirokampos Beach, Gourna Beach en Pandeli Beach. Elke kustplaats biedt zijn eigen charme, en het is de moeite waard om verschillende stranden te verkennen tijdens je verblijf op het eiland.

Leros heeft een rijke geschiedenis en diverse bezienswaardigheden om te verkennen. Enkele hoogtepunten zijn het middeleeuwse kasteel van Leros in Pandeli, het archeologisch museum in Agia Marina, en de schilderachtige Panteli, een charmant vissersdorpje. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het indrukwekkende uitzichtpunt van Leros voor adembenemende panoramische vergezichten.

Op Leros worden verschillende feestdagen en festivals gevierd, waaronder lokale religieuze vieringen en culturele evenementen. Een van de meest opvallende evenementen is het Byzantijnse Festival, waar traditionele muziek, dans en culinaire specialiteiten worden gepresenteerd. Het is een geweldige kans om de lokale cultuur te ervaren.

Plaatsen op het eiland

Verken de fascinerende diversiteit van de plaatsen op het betoverende eiland Leros, gelegen in de Egeïsche Zee. Leros mag dan wel klein zijn, maar het herbergt een schat aan charmante dorpjes en interessante locaties die wachten om ontdekt te worden. Van de schilderachtige vissersdorpjes aan de kust tot historische monumenten en moderne nederzettingen, Leros heeft voor ieder wat wils.

Elk dorpje op Leros heeft zijn eigen unieke karakter en sfeer, en biedt bezoekers een boeiende reis door de geschiedenis en cultuur van het eiland. Of je nu geïnteresseerd bent in traditionele architectuur, schilderachtige havenpromenades, of bruisende nachtleven, Leros heeft het allemaal.

Agia Marina op Leros: Historie en Hedendaagse Pracht in de Egeïsche Zee

Agia Marina op leros. Een prachtige trap met uitzicht
Agia Marina op leros. Een prachtige trap met uitzicht
Agia marina. Huisjes en een weg dicht op zee
Agia marina. Huisjes en een weg dicht op zee

Agia Marina op Leros is een charmant kustplaatsje, dat samen met Platanos en Panteli een schilderachtige woonomgeving vormt. Gelegen aan de zuidkant van de Baai van Alinda, biedt Agia Marina een traditionele Griekse sfeer. 

Het stadje wordt gekenmerkt door smalle straatjes, traditionele huizen, en enkele indrukwekkende herenhuizen. De haven herbergt het oude fort Bruzi, dat teruggaat tot de Romeinse tijd, en boven de stad prijkt het beroemde Kasteel van Panagia op de heuvel van Apitiki, met panoramisch uitzicht op de Egeïsche Zee.

Agia Marina heeft een bruisend nachtleven, met tal van bars en Griekse restaurants. ’s Morgens kun je de vismarkt bezoeken, waar je verse vis kunt kopen, en genieten van koffie en lekkernijen. Het stadje biedt winkels, supermarkten en faciliteiten zoals het politiebureau, het postkantoor en een geldautomaat.

Het is een ideale plek voor een ochtendwandeling langs de kust of om te ontspannen en de catamarans te bekijken. Agia Marina, met zijn levendige atmosfeer en pittoreske locatie, is een bestemming die zowel rustzoekers als actievelingen zal bekoren.

Panteli | De Visserscharme van Panteli op Leros

Panteli (ook uitgesproken als Pandeli) is een betoverend dorp aan de oostkust van Leros. Wat Panteli onderscheidt, naast de ontspannen sfeer, zijn de windmolens die trots op de heuveltop prijken. 

Deze traditionele vissersgemeenschap ligt verscholen tussen drie andere dorpen, en de overgang tussen hen is vaak moeilijk te onderscheiden. De tavernes hier zijn populair vanwege hun heerlijke verse vis en zeevruchten, wat een echte traktatie is voor liefhebbers van de Griekse keuken. 

Het zandstrand van Panteli is uitnodigend en wordt omringd door verschillende hotels en appartementen, wat het een geweldige plek maakt voor zowel ontspanning als verkenning.

Dorp Panteli, een prachtige foto met uitzicht op zee, met vissersboten en een Griekse Kerk
Dorp Panteli, een prachtige foto met uitzicht op zee, met vissersboten en een Griekse Kerk

Xirokampos Leros

Xirokampos is een verborgen juweel in Leros. Dit dorp wordt gekenmerkt door zijn unieke ligging aan weerszijden van een grote baai, waardoor het een ideale plek is voor diegenen die van snorkelen houden. 

De baai biedt een prachtige omgeving om de onderwaterwereld van Leros te verkennen. Hier kun je genieten van kristalhelder water en ongerepte natuur, wat Xirokampos tot een serene plek maakt voor een dag vol avontuur.

Lakki Leros

Lakki is een opmerkelijke uitzondering op de gebruikelijke Griekse eilandschoonheid. Hier vind je geen pittoreske dorpjes, traditionele huizen, witte kapellen, of oude ruïnes, maar eerder een modern monument dat teruggaat tot de 20e eeuw.

De bouwstijl van Lakki is representatief voor de architectuur van de jaren dertig en staat bekend als “Razionalismo”. Het is belangrijk op te merken dat Leros een fascinerende geschiedenis heeft, omdat het drie decennia lang onder Italiaanse heerschappij stond en pas in 1947 aan Griekenland werd overgedragen.

De unieke architectuur en geschiedenis van Lakki maken het een intrigerende bestemming op het eiland.

Bezienswaardigheden en to-do

Traditionele Windmolens

Leros herbergt een aantal prachtig gerestaureerde windmolens, vooral in het schilderachtige dorpje Pandeli. Hoewel ze niet meer in gebruik zijn, bieden ze een charmante herinnering aan het verleden, toen ze dienden voor het malen van graan.

Sommige windmolens zijn zelfs omgebouwd tot pittoreske pensions. Ze bevinden zich op weg naar het kasteel en voegen een vleugje nostalgie toe aan het eiland.

Windmoles pandeli leros richting het kastaal

Kerk of Agios Isidoros en Prophet Elias

Agios Isidoros. Deze kerk bevindt zich op een klein eilandje dat tegenwoordig via een smalle doorgang met het vasteland is verbonden.De setting is het meest betoverend tijdens zonsondergang, met uitzicht op de Egeïsche Zee. Het is een idyllische plek voor een rustig moment van bezinning.

Boven op een heuvel in Pandeli, vlakbij het kasteel, ligt de kerk van Prophet Elias. Vanaf hier geniet je van een adembenemend uitzicht op de zee en de omgeving. Het is een betoverende plek voor wie van panoramische vergezichten houdt.

Snorkelen en duiken Leros

Leros is de afgelopen jaren een geliefde duikbestemming geworden. De rotsachtige kustlijnen, kristalheldere wateren en oude scheepswrakken maken het een ideale plek voor duikliefhebbers.

Enkele populaire duiklocaties zijn het wrak van de Queen Olga Destroyer in de haven van Lakki, het Anti-Submarine schip in de baai van Partheni en het wrak van de Duitse bommenwerper Henkel-111 in de baai van Blefouti. Langs de rotsachtige kusten kun je ook uitstekend snorkelen, maar let op zeestromingen en kies je plek zorgvuldig.

Stranden van Leros

Ook op dit eiland zijn er voldoende plekken om eens lekker bij te komen. Waaronder de mooie en relatief rustige stranden van Leros. Er is keuze tussen afgelegen stranden en de bekendere stranden Agia Marina, Vromolithos en Alinda. 

Naast de mooie stranden biedt het eiland veel snorkel en duik plekken. Er is een heuse onderwaterwereld. Neem dus vooral je snorkel set en waterschoenen mee! 

Leros Agia Marina Strand

Agia Marina strand is een prachtige nederzetting en wordt als onderdeel beschouwd van de hoofdstad Leros samen met Platanos en Panteli. 

Alinda Beach

Alinda Beach ligt op 3 kilometer ten noordwesten van Agia Marina. Alinda Beach is het langste strand van het eiland. Het is een net en een van de best georganiseerde stranden van het eiland. Het strand bestaat uit zacht zand met kristalhelder water. Het is een van de drukste stranden, iets meer rust? Zoek dan verder. 

Vromolithos Beach

Vromolithos is een prachtige baai in het zuidoosten van het dorp Pandeli. In de afgelopen jaren heeft het dorp zich ontwikkelt met verschillende accommodatie types. Het strand heeft parasols en bedjes. Zuidelijke en noordelijke deel van het strand is zanderig. Het overgrote deel is kiezelstenen en waterschoenen wordt aangeraden.  

A. 
Agathonisi
Astypalaia

C.
Chalki

R.
Rhodos

K. 
Karpathos
Kasos
Kastellorizo
Kalymnos
Kos

L. 
Leros

S.
Simi (Symi)

N.
Nisyros

T. 
Tilos
Telendos

P. 
Patmos
Pserimos

Leros Griekenland
Schuiven naar boven